Top 5 kickbokstechnieken

Kickboksen bestaat uit een hoop techniek, ook al lijkt het of er gewoon een potje geknokt wordt. Om een inzicht te geven in de verschillende kickbokstechnieken maken we een onderverdeling. De technieken kunnen gecombineerd worden waardoor er weer andere technieken ontstaan. Wij gaan hier in op de top 5 kickbokstechnieken om wat overzicht te creëren:

  • Verdedigingstechnieken
  • Traptechnieken
  • Knietechnieken
  • Handtechnieken
  • Elleboogtechnieken

Verdedigingstechnieken bij kickboksen

De verdedigingstechnieken bij het kickboksen zijn op zes manieren te verdelen namelijk:

 1. Blokken: De verdediger gebruikt harde blokkeringen om te voorkomen dat een trap of stoot in zijn richting het doel bereikt. De blokkering is tegelijkertijd een aanval omdat er geprobeerd wordt schade toe te brengen aan de aanvaller.
 2. Van richting veranderen: Tijdens het veranderen van richting maakt de verdediger gebruik van zachte bewegingen om de kracht uit de aanval te halen die de tegenstander inzet.
 3. Ontwijken: Bij het ontwijken van de tegenstander beweegt de verdediger zijn hele lichaam uit het bereik van de aanvaller.
 4. Ontduiken: Bij het ontduiken beweegt de verdediger één lichaamsdeel uit de richting van de aanvaller.
 5. Onderbreken: Op het moment dat de aanvaller dichterbij komt kan de verdediger onderbreken door bijvoorbeeld een lage trap in te zetten.
 6. Anticiperen: Tijdens het anticiperen gaat een verdediger tijdens een aanval direct in weder aanval.

Traptechnieken bij kickboksen

Er zijn twee meest voorkomende trappen. De voet jab en de angle kick. Bij de angle kick draait het gehele lichaam waardoor de trap enorm veel kracht meekrijgt. De angle kick is in enorm veel manieren uit te voeren. De voet jab ook wel teep genoemd wordt op een andere manier toegepast als de andere technieken in het kickboksen. Het doel is meetal de tegenstander te controleren en de aanval te blokkeren. Ook de teep kent hierin een hoop varianten.

Knietechnieken bij kickboksen

Kniestoten zijn de meest sterke aanvallen die er zijn. Er zijn rechte kniestoten, maar deze kunnen ook diagonaal, horizontaal of gesprongen uitgevoerd worden. Niet alleen het lichaam en het hoofd worden met de knieën aangevallen, ook de benen zijn een gewild aanvalspunt. (deze technieken zijn niet altijd toegestaan afhankelijk van welke vorm kickboksen je beoefent)

Handtechnieken bij kickboksen

Bij het kickboksen zijn er verschillende handtechnieken, te denken aan rechte stoten, hoeken, swings, spinning backfists, opstoten en undercuts. Ondanks dat deze vaak zeer effectief zijn worden ze minder gebruikt als de overige technieken.

Elleboogtechnieken bij kickboksen

Tijdens het kickboksen kan de elleboog op diverse manieren als aanvalswapen gebruikt worden. Namelijk horizontaal, diagonaal opwaarts maar ook neerwaarts, uppercut, achterwaarts en/of gesprongen. De diagonale varianten zijn hiervan het snelst. De uppercut en de gesprongen uitvoeringen zijn hiervan het meest krachtigste. (deze technieken zijn niet altijd toegestaan afhankelijk van welke vorm kickboksen je beoefent)

Volg een training kickboksen in Landsmeer

Ben je nieuwsgierig geworden en lijkt een kickboks training jouw wel wat? Meld je dan aan voor een proefles. Wij verwelkomen je heel graag tijdens een kickbokstraining! Kijk voor de contactgegevens op onze website.

Over de schrijver
Reactie plaatsen