Ontstaan van kickboksen

In Nederland werd het kickboksen geïntroduceerd door Thom Harinck en Jan Plas. Thom Harinck trainde en coachte onder andere Badr Hari, Peter Aerts, Imro van Hetten en Jérome Le Banner. In 1976 waren deze twee Nederlandse mannen, die al heel lang vechtsporten beoefenden, op trainingsstage in Japan. Hier leerde zij de Thaise boks technieken en introduceerde dit in hun eigen vechtsportschool. Op 31 mei 1976 werd de eerste officieuze Nederlandse kickboks kampioenschappen gehouden in Amsterdam.

Kickboksen in Japan en de VS

Maar het kickboksen werd al lang daarvoor erg populair in Japan en de Verenigde staten. In het begin van de jaren zeventig ontstond het kickboksen in de VS omdat men verschillende stijlen vechtsport aan elkaar wilde meten. In Japan ligt de oorsprong van het kickboksen bij een combinatie van karate en taekwondo. In Thailand werd het kickboksen, dat daar Muay Thai heet, al eeuwenlang uitgeoefend maar dan als een ware verdedigingskunst. Het is daar zo populair als in Nederland voetbal is.

Muay Thai

Hoe Muay Thai precies is ontstaan is niet duidelijk. Veel geschriften zijn verbrand toen het Birmaanse leger de koningsstad Ayutthaya binnenviel. Wat wel bekend is, is dat Muay Thai altijd een onderdeel was van de training van het Thaise leger. Of Muay Thai ook daadwerkelijk in het leger is ontstaan of dat de verdedigingssport daarvoor al werd uitgeoefend blijft helaas een raadsel. Maar dat de beginselen van de verdedigingssport al heel lang bestaan wordt wel aangetoond door de vondsten waaruit blijkt dat de oerbewoners van Thailand al soortgelijke technieken beheerste.

Verschillende competitie

Bij het kickboksen worden de stoten van het boksen, gecombineerd met de trappen uit de vechtsporten karate en taekwondo. Toch is de manier van trappen bij het kickboksen anders. De oorzaak hiervan is het verschil in competitie. Bij taekwondo draait het om het behalen van punten terwijl het bij kickboksen de bedoeling is de tegenstander zo hard mogelijk te raken.

Nieuwsgierig geworden naar het kickboksen? Neem dan contact met ons op en ervaar het zelf!

Contact opnemen met kickboksen in Amsterdam

Over de schrijver
Hajar
Door

Hajar

op 18 Jul 2021

Meer informatie over kickboksen

Reactie plaatsen